Perşembe, Mart 01, 2007

Çıtır Pizza Hamuru & Sucuklu, Soğanlı ve Sebzeli Pizza

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



İşte Baharın ilk tarifi; Hale'nin bloguna da bıraktığım yorumda dediğim gibi geçenlerde blogları gezerken, pizzasını gördüm görünüş ve malzeme olarak denemek istediğim pizzaya benziyordu çok hoşuma gitti, unutmam herhalde diyip geçtim. Dün gece ertesi sabah yapıyım ben o pizzadan dedim, çıtır hamurlu olsun. Google'da çıtır pizza hamuru tarifi aratıp bir tane buldum. Ama yine de Hale'nin pizzasını görmem lazım herkesin kendince geliştirdiği bir teknik var blogların güzelliği de burada bir çok aynı tarifi birleştirip en mükemmeline ulaşmaya çalışıyorsunuz.. Kesinlikle hatırlamıyorum hangi blog olduğunu google'a pizza sucuk soğan yazıp arattım yaklaşık 20. sonuç sayfasında buldum o kadar da azimliyimdir yani:). Neyse gece tarifi bulduktan sonra ertesi sabaha aşağıdaki tarifleri yapabilmek için huzurla uyuyabildim..

Pizzanın hamuru gerçekten ince ve çıtır hamur sevenler için birebir.. Soğanlı ve sucuklu malzemeyle ise "ıyy pizzanın içinde soğan mı hayııırrr!!!" diyenleri uyarıyorum çok leziz oluyor. Bir dahaki sefere ise karamelize edilmiş soğan halkalarıyla denemeyi düşünüyorum.


ÇITIR PİZZA HAMURU (İNCE)

Bir 40 cm'lik, iki 30 cm'lik veya 8 adet tek kişilik pizza hamuru
(Ben 35 cm'lik tepsiye bir adet yaptım ve 20 cm'lik pizza hamuru arttı, siz benim kadar ince yapmak istemezseniz, hepsini kullanabilirsiniz.)


Malzemeler


  • 1 su bardağı ılık su
  • 2 + 1/4 tatlı kaşığı aktif kuru maya (ben evde olmadığı için aynı ölçülerde instant maya kullandım)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 3 + 1/2 su bardağı un
  • 1 + 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı + 2 yemek kaşığı daha (mümkün olduğu kadar işlemeden geçmemiş, ben sızma kullandım)
  • 1 büyük yumurtanın sarısı

Hazırlanışı;
  1. Büyük bir kaseyi hafifçe zeytinyağıyla kaplayıp bir kenara koyun.
  2. Su, maya ve şekeri yoğurma kabında karıştırın. Zeytinyağı ve yumurta sarısını
  3. 3 + 1/4 bardak unu ve tuzu beraberce mayalı karışımın üzerine eleyin ve yumuşak bir hamur oluncaya kadar karıştırın.
  4. Hamuru hafifçe un serpilmiş tezgaha alın ve kalan 1/4 bardak unla beraber yaklaşık 10 dakika pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin.
  5. Hamura yuvarlak bir şekil verip önceden yağlanan kaseye alın her tarafının yağla kaplanması için kase içinde döndürün.
  6. Üzerine temiz ve nemli bir mutfak havlusu kapatıp ılık bir yerde iki katı kadar kabarıncaya kadar bekletin, yaklaşık 90 dk.
  7. Hamur kabarınca kaseden alın ve unlu yüzde merdaneyle açıp tepsiye alın. Ben hamuru piştikten sonra bütün olarak tepsiden çıkarabilmek için 35cm çapındaki yağlanmış tepsinin tersine yerleştirdim.
  8. Tarifte malzemelerini koyduktan sonra 260C'de 10 - 12 dakika pişirin diyor. Bende buna göre pişirdim ama üstü fazlasıyla kızarmışken altı beyaz kalmıştı. Kenarları çıtır çıtırdı ama tabii malzemenin ağırlığından olsa gerek orta kısımları çok çıtır değildi. Bir dahaki sefere 200C derecede pişirmeyi düşünüyorum. Bu kısım tamamen sizin fırınınızın huyuna ve de suyuna bağlı sanırım.
SUCUKLU, SOĞANLI VE SEBZELİ ÇITIR HAMURLU PİZZA

Malzemeler;
  • 1 adet Çıtır Pizza Hamuru
  • 1 kırmızı biber, ince halka halka doğranmış
  • 1 küçük kuru soğan (kırmızı olursa iyi olur), çok ince halkalar halinde doğranmış
  • 1 büyük domates, kabukları soyulmuş, ince halkalar halinde doğranmış
  • 2 yemek kaşığı mısır
  • Yarım sucuk, yuvarlak dilimlenmiş
  • 250 gr rendelenmiş kaşar peyniri


Sosu;
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu veya 1 küçük diş ezilmiş sarımsak
  • Domatesleri doğrarken çıkan su

Hazırlanışı;

  1. Sos malzemelerinin hepsini bir kasede iyice karıştırın. Doğradığınız domateslerin suyunu salçalı sosa süzerek daha yumuşak ve kolay sürülebilir bir sos olmasını sağlayın (Eğer çok tuzlu sevmiyorsanız tuzu tariften çıkarın).

  2. Sosu Hamurun kenarlardan bir parmak uzaklıkta başlayarak heryerine sürün. Ben kenarlarına tamamen sürdüğüm için fırında biraz yandılar, çabuk kızardılar. Malzeme koyacağınız yerlere sürün kısaca.
  3. Biber ve soğanların bir kısmını hamurun üzerine yayın. Peynirin 3/1'ini serpin.
  4. Kalan soğan, kırmızı biber ve sucuk dilimlerini yayın. Üzerini süslemek için 5-6 kırmızı biber halkasını ayırabilirsiniz.
  5. Domates halkalarını yerleştirin. Kalan kaşar peynirini serpin. Ayırılmış kırmızı biber dilimlerini yerleştirin.
  6. 200C derece fırında peynirler ve hamur istediğiniz kadar kızarana kadar pişirin. Ben iyice kızarmış severim mesela..
  7. Fırından çıkarmaya 5 dakika kala 2 yemek kaşığı mısır pizzanın üzerine serpin.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...