Perşembe, Ocak 11, 2007

Biriken Sofralar, Menüler ve Tarifler #3 Minik Beyin Sofrası

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Fotoğraftaki minik bey sofradaki minik kırmızı taşların etkisi altında onları almak için uğraşırken sen dur bakalım bir fotoğrafını çekelim diye kandırmaya çalıştık çok hoşuna gitti. Bazı çocuklar fotoğraf makinesini sevmez ama pek bir poz verdi.

Sahra'lar ve bir kaç arkadaş daha o gün bize gelicekti. Menünün tatlı kısmını üzerime aldım. Sonra Sahra'nın senin pizzanı özledim dediği aklıma geldi Pizza da yapalım dedim, salata olarak ne yapsam diye düşünürken Portakal Ağacında gördüğüm ve denediğim bir salata tarifi geldi aklıma menü yavaş yavaş çıkmaya başladı. Kalanı anneme ait.

Menü;

  • Mantarlı Sucuklu Pizza
  • Sebzeli Karışık Salata
  • Peynirli Çubuklar
  • Zeytinyağlı Yaprak Sarma ve Kuru Sebze Dolması
  • Amasya Çöreği
  • Badem Dolgulu Böğürtlen Marmelatlı Tartöletler
  • Frambuazlı Kremalı Tartöletler
  • Frambuazlı Minik Kremalı Pastalar
  • Çikolatalı Minik Kremalı Pastalar




  • Bu tartöletleri Sahra'nın Meyveli Tartölet tarifindeki tart hamurunu kullanarak yaptım minik kalıplarla 19 adet tartölet çıktığını belirtmeliyim (çok iyi saydım kesinlikle). Kremasını da diğer pasta için hazırladığım kremadan kullandım. O da Tiramisu'mun kremasıydı. Dondurulmuş frambuazla süsleyip frambuazların üzerine eritilmiş yaprak jelatin sürdüm. Kenarlarını krem şantiyle süsledim.



    Bu badem dolgulu tartöletleri de Bizim Pastane'nin tartlarına göz gezdirirken gördüm ama çok ağır geldiği için hepsini bundan yapmaya cesaret edemedim bu yüzden sadece altı tane yaptım. Zinnur hanımın tarifinin yarısını uyguladım. Oradaki gibi ben de arasına marmelat koydum. Çok beğenildi. Sahra'nın ablasına yorumunu açık sözlü olduğu için sordum tatlılarımı numaralandırdı bu 1 numaralı tatlıydı. Dolgu tarifi için Zinnur hanıma teşekkürler.

    Süslerken ortasına bir frambuaz kenarlarını da krem şanti kullandım krem şantilerin üzerine renk vermesi için çok az dövülmüş fıstık serptim. Ve bu süslemelerin hepsini misafirin yanında yaptım iyi mi? Migros servisini kaçırdığım için mutfağa geç girmek zorunda kalmıştım bu yüzden süslemeler vs misafirin yanında gerçekleşti. Çok güzel bir gündü ve şu minik yeğen henüz doğmamıştı bu da iyi bir nokta (yani misafirimiz hamileyken yiyebildiği için, malum aşermek mevzusu).

    Minik Kremalı Pastaları da yarın eklerim artık..

    Sebzeyle Doldurulmuş Fırında Tavuk

    © 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



    Bu yemeği ilk defa yaptım bu sebeple bazı aksaklıkları oldu. Aslında bir aksaklık oldu o da tavuk çok iyi pişmedi. Haşlamadan direkt fırına verdim (poşet içinde) olmasına rağmen yine de tam olarak her tarafı pişmemişti, parçaladıktan sonra tekrar fırına vermek zorunda kaldık. Haşlanmış tavuk sevmeyenler sebzesini doldurmadan önce poşetde tavuğu iyice pişirebilirler (ben böyle yapacağım çünkü sebzelerin ezilmesini istemiyorum). Kızartma kısmında tekrar soslayıp kızartacağım. Eğer daha önce fırında tavuk pişirmişler varsa tarife uygun haşlamadan direkt fırına koyabilirler.

    Malzemeler;

  • 1 bütün tavuk, içi temizlenmiş (sakatatları alınmış iyice yıkanmış), derisi soyulmamış
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Toz kırmızı biber
  • Çekilmiş beyaz biber
  • Tuz

  • 1/2 kavanoz konserve bezelye
  • 2 havuç, halka doğranmış
  • 1 kabak, uzunlamasına dörde bölünmüş 1 cmlik doğranmış
  • 200 gr. mantar, dörde bölünmüş, limonlu suda haşlanmış
  • 1 kuru soğan

  • 2 adet fırın poşeti
  • Ayaklarını bağlamak için ip




  • Hazırlanışı;
    1. 1 kapta bezelye, havuç, mantar ve kabakları yarım çay bardağı zeytinyağı, çekilmiş beyaz biber ve tuzla karıştırın teflon bir tavada çok az zeytinyağında hafifçe soteleyin ve bir kenara koyun.
    2. Kuru soğanı ince ince piyazlık doğrayın. Fırın poşetinin içine yerleştirin.
    3. 1 kasede salça, yarım çay bardağı zeytinyağı, tuz ve toz kırmızı biberi biraz sıcak suyla sos haline gelinceye kadar çırpın.
    4. Temizlenmiş tavuğun içini alabildiği kadar sebzeyle doldurun.
    5. Ayaklarını bağlamadan önce fırça yardımıyla her tarafına sosu sürün.
    6. Tavuğın ayaklarını sıkıca çaprazlama üstüste getirip iple bağlayın.
    7. Soğan yerleştirilmiş fırın poşetine koyun. İsterseniz çok az su ekleyebilirsiniz belki ben su eklemediğim için istediğim gibi pişmemiştir. Ama kendi kendine salçayla zaten sulanıyor.
    8. Ayrı bir poşete kalan sebzeleri koyup isterseniz lezzet vermesi için bir küçük soğanı bütün halinde soyup içine yerleştirin.
    9. İki poşeti de bir fırın tepsisine koyup 220 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 1,5 saat pişirin.
    10. Tavuğun iyice piştiğine emin olduktan sonra önce tavuğu poşetinden tepsiye çıkarın (soğanlarını tepsiye dökmeden çıkarıp attık), sonra sebzeleri etrafına poşetinden çıkarıp dökün.
    11. 10 dk da bir tepsideki suyla tavuğun üzerini ıslatarak kızarana kadar pişirin. Eğer sürekli bu işlemi yapmazsanız tavuk yanıyor ve eşit oranda kızarmıyor.
    12. Lezzetini biz beğendik ama uzun bir pişirme süresi var. Belki daha küçük bir tavukla daha kısa sürede pişebilir.


    Biriken Sofralar, Menüler ve Tarifler #2 Kardeşimin Doğumgünü Sofrası

    © 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



    Aslında çok şefkatli bir abla sayılmam ama bu doğumgününde kardeşime güzel bir sofra hazırlamak geldi içimden... Arkadaşlarını çağırıp beraberce yesinler istedim ama maalesef çoğu okulları yüzünden uzakta olduğundan bir arkadaşını çağırabildi. Menü biraz deneme tahtası oldu ama sonuçlar kötü değildi. Tavuk ve Minik Pastaları ilk defa yaptım biraz tecrübeyle geliştirip ileriki menü de pastaları tekrar yaptım tavuğu da kendi yapsaydım daha güzel olurdu noktalarını da yazarak tarifini ekleyeceğim.

    Menü;

  • Mercimek Çorbası
  • Ispanaklı Börek
  • Sebzeli Doldurulmuş Tavuk
  • Patates Püresi
  • Pirinç Pilavı
  • Salata
  • Minik Tiramisu Pastalar


  • Minik Tiramisular;

    Bu menüdeki Minik Pastaları 1,5 ölçü TİRAMİSU hamurunu önceki kullandığım borcamdan daha büyük bir dikdörtgen borcamda pişirip 1 bardak nescafeli sütle ıslattım. 10 cm'lik yuvarlak parfe kalıbımın yardımıyla kestim. 11 yuvarlak oldu. İlk yuvarlağı alıp arasına çikolatalı ganaj sürüp üzerine bütün fıstık taneleri yerleştirdim onun üzerine tekrar bir tatlı kaşığı daha ganaj döküp ikinci yuvarlağı üstüne oturttum. Etrafını krem şantiyle süsledim.

    Tiramisu kekini ıslattıktan sonra kestiğim için kenarları düzgün olmadı. Ama tadı çok lezzetliydi. Kenarlarını daha güzel kapatmakla uğraşabilecekseniz bu şekilde yapmanızı tavsiye ederim. Bana uğraşmak zor geldiği için diğer menüdeki Minik Pastaları daha değişik bir yolla yaptım.

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...