Pan Dulce {Ayçöreği}
Perşembe, Ocak 18, 2007© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.
Ayçöreğini çok severim ama heryerde taze çıkmışına rastlamak biraz zor olur. İç malzemesinin bayat pastadan yapıldığını söylerler ayçöreğinden midesi bozulan veya zehirlenen duymadım şimdiye kadar... Hem kalan pastaları atmak yerine değerlendirmek gayet güzel bir şey bana göre. Şüphesiz herşeyin evde yapılmışını tercih ederim dün akşam ilk defa ayçöreği denedim ve aynı zamanda Meksika mutfağına ait Pan Dulce (Tatlı Ekmek) tarifine çok benzediğini gördüm ve ben de allrecipes.com'daki bir tarife göre (aşağı yukarı bütün pan dulce ve ay çöreği tarifleri birbirine benziyor) denedim. Sonuç olarak ileride açacağım (hayal) Kahvehanem'de Ayçöreği de satabilirim. Üstelik bu Pan Dulce'nin birbirinden farklı bir çok çeşidi ve benzer isimlerde farklı tarifleri de bulunuyormuş. Yanlız şekil olarak kubbe şeklinde yapılıyor bizim Ayçöreklerinin şekli yok.
Pan Dulce Meksika mutfağına, Pan Suave ise Küba mutfağına ait, Portekizliler de bir tatlı ekmek yapıp adına Pao Duce diyorlarmış. Aynı zamanda Bolivya'lılar da Pan Dulce yapıyorlar sitelerinde tarifi var.
Pan Dulce'nin tarihi;
İspanyollar Meksika'ya buğdayı getirmişlerdi, ama Meksika'nın ünlü pasta geleneğine ilham verenler Fransız'lardı. Fransızlar 1862'de yenilirken arkalarında lezzetli bir pasta geleneği bıraktılar. 500 - 2000 arasında değişen Meksika ekmek çeşitlerinden biri de Pan Dulce'dir.
Gelelim tarife;
14 adet büyük çörek, bence misafir için bu çörekler çok büyük eğer farklı çeşitler de varsa daha küçük yapılabilir.
Malzemeler;
Harcı için;
"Ben bu harcı yapmadım buzlukta biriktirdiğim pandispanya artıkları, kalan kek parçaları, yenmek için buzluğa atılıp da kalmış kek dilimleri vardı onların hepsini robotta çektim ve 1 paket kakao, ceviz, damla çikolata, kuru üzüm ve tarçın ekledim kek parçalarının çoğu tiramisu olduğu için zaten ıslaktı o yüzden tekrar ıslatmadım eğer siz kuru kek kullanıcaksanız çok az suyla veya daha güzeli sütle ıslatabilirsiniz hafif birbirini tutması lazım."
(Buraya kadarki harç malzemesi orijinal tarif bundan sonrası benim eklediklerim)
Üzerine sürmek için;
Hazırlanışı;
Ben bunu tercih etmediğimden ayçöreği gibi iç dolgu olarak yaptım. Belki böyle yapılanı da vardır bilemiyorum. Bu işlemden sonra mayalanması için tekrar 45 dakika daha bekletin ve fırına vermeden önce çırpılmış bir yumurtayı iki kaşık sütle karıştırıp üzerlerine sürün. 190 derecede 20 dakika kadar kızarana kadar pişirin.
Ayçöreği hali;
"Harç kısmını denemedim, ben kek parçalarıyla yaptım. Ama Google'da ararken gördümki Bizim Pastane'den Zinnur hanım da yapmış o harç malzemesini de kullanmış denenmiş bir tarif için onun harç tarifine de bakabilirsiniz."
4 Comments
Ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor.
YanıtlaSilTeşekkürler.. Keklerim değerlenmiş oldu..
YanıtlaSilIreeeeem!
YanıtlaSilMumkunse Şeftali Kurabiye tarifini verir misin?? Yillardir o tarifi bekliyorum ben :)
Lamaaaaaa!
YanıtlaSilBen de henüz bilmiyorum :(.. Figen abladan tarifi almam lazım.. İlk gördüğüm yerde olmadı telefonla söz ;)