Sebzeyle Doldurulmuş Fırında Tavuk

Perşembe, Ocak 11, 2007

© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Bu yemeği ilk defa yaptım bu sebeple bazı aksaklıkları oldu. Aslında bir aksaklık oldu o da tavuk çok iyi pişmedi. Haşlamadan direkt fırına verdim (poşet içinde) olmasına rağmen yine de tam olarak her tarafı pişmemişti, parçaladıktan sonra tekrar fırına vermek zorunda kaldık. Haşlanmış tavuk sevmeyenler sebzesini doldurmadan önce poşetde tavuğu iyice pişirebilirler (ben böyle yapacağım çünkü sebzelerin ezilmesini istemiyorum). Kızartma kısmında tekrar soslayıp kızartacağım. Eğer daha önce fırında tavuk pişirmişler varsa tarife uygun haşlamadan direkt fırına koyabilirler.

Malzemeler;

  • 1 bütün tavuk, içi temizlenmiş (sakatatları alınmış iyice yıkanmış), derisi soyulmamış
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Toz kırmızı biber
  • Çekilmiş beyaz biber
  • Tuz

  • 1/2 kavanoz konserve bezelye
  • 2 havuç, halka doğranmış
  • 1 kabak, uzunlamasına dörde bölünmüş 1 cmlik doğranmış
  • 200 gr. mantar, dörde bölünmüş, limonlu suda haşlanmış
  • 1 kuru soğan

  • 2 adet fırın poşeti
  • Ayaklarını bağlamak için ip




  • Hazırlanışı;
    1. 1 kapta bezelye, havuç, mantar ve kabakları yarım çay bardağı zeytinyağı, çekilmiş beyaz biber ve tuzla karıştırın teflon bir tavada çok az zeytinyağında hafifçe soteleyin ve bir kenara koyun.
    2. Kuru soğanı ince ince piyazlık doğrayın. Fırın poşetinin içine yerleştirin.
    3. 1 kasede salça, yarım çay bardağı zeytinyağı, tuz ve toz kırmızı biberi biraz sıcak suyla sos haline gelinceye kadar çırpın.
    4. Temizlenmiş tavuğun içini alabildiği kadar sebzeyle doldurun.
    5. Ayaklarını bağlamadan önce fırça yardımıyla her tarafına sosu sürün.
    6. Tavuğın ayaklarını sıkıca çaprazlama üstüste getirip iple bağlayın.
    7. Soğan yerleştirilmiş fırın poşetine koyun. İsterseniz çok az su ekleyebilirsiniz belki ben su eklemediğim için istediğim gibi pişmemiştir. Ama kendi kendine salçayla zaten sulanıyor.
    8. Ayrı bir poşete kalan sebzeleri koyup isterseniz lezzet vermesi için bir küçük soğanı bütün halinde soyup içine yerleştirin.
    9. İki poşeti de bir fırın tepsisine koyup 220 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 1,5 saat pişirin.
    10. Tavuğun iyice piştiğine emin olduktan sonra önce tavuğu poşetinden tepsiye çıkarın (soğanlarını tepsiye dökmeden çıkarıp attık), sonra sebzeleri etrafına poşetinden çıkarıp dökün.
    11. 10 dk da bir tepsideki suyla tavuğun üzerini ıslatarak kızarana kadar pişirin. Eğer sürekli bu işlemi yapmazsanız tavuk yanıyor ve eşit oranda kızarmıyor.
    12. Lezzetini biz beğendik ama uzun bir pişirme süresi var. Belki daha küçük bir tavukla daha kısa sürede pişebilir.


    You Might Also Like

    0 Comments

    Subscribe