Perşembe, Nisan 27, 2006

Kars Ketesi



Bunu Karslı bir arkadaşta senelerce yemiş öğrenmemişiz. Yani benim o vakitler öğrenmeme imkan da yoktu ama annemde öğrenmemiş. Sonra zaman geçti araya mesafeler girdi. Uzun senelerdir görüşemiyoruz. Bir akrabasından tarif almıştı annem. Babama sorarsak hiç kimsenin ki o zaman yediğine benzemiyor. Ama yine de Türkan teyze hatırasına yapıyoruz biz bunu ve umarım mutludur Türkan teyze.

Malzemeler:

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • gr. pakmaya
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Aldığı kadar un
  • 250 gr. tereyağ(yufkaları yağlamak için)
  • 200 gr. sıvıyağ(yufkaları yağlamak için)
  • 2 yumurta sarısı(üstüne sürmek için)


Hazırlanışı:

  1. Ilık sütte maya eritilir. Su, tuz, şeker ve aldığı kadar un ilave edilip, yumuşak bir hamur elde edilir.









  2. On dakika yoğrulur. Üstü nemli bir bezle örtülüp mayalanması için sıcak bir yerde yirmi dakika bekletilir.
  3. Hamur eşit parçalara bölünerek yuvarlanır.(bu malzemeyle yaptığım hamurdan 9 yufka, 8 kete oldu. Çünkü birini fırında unuttum, yaktım)





  4. Unlanarak tek tek açılır. Tereyağ eritilir, sıvıyağ karıştırıp kaynatılır.








  5. Açılan yufka geniş bir tepsi veya tezgahta yağlanır. Kenarlarından esnetililerek , büyütülür.







  6. El genişliğinde şeritlere bölünür. İlk parçadan başlayarak el genişliğinde katlanır. Katlanan parçanın yağ akan tarafı içe gelecek şekilde koyulur, bütün parçalar bu şekilde katlayarak bir yufka bitirilir.





  7. Tepsiyi çok az yağlanır, keteler elle bastırarak yayılır. Yumurta sarılarını
    çırpıp üstüne sürülür. Önceden ısıtılmış fırında pişirilir.






Kümbet Pasta



Bu pastayı ilk olarak bir ramazan günü iftara bir kaç saat kala Yemek Zevki dergisini karıştırırken görmüştüm. Gördüğüm anki duygularımı tahmin edersiniz herhalde :).. Anında yaptım herkes çok beğendi. O günden sonra bu pastayı o kadar çok yaptımki.. Bir süre sonra bıktım açıkcası.. Bir şeyi çok fazla sık olarak yapmamak gerekiyormuş. Ama yiyenler bıkmadı tabii..:) Ben de artık kendim için değil yaptığım zaman onlar için yapıyorum. Son menümüze yine yapıcaktım ama işim çıkınca anneme kaldı maalesef.

Neyse dün gelemeyen kuzenlerimden birine iki dilim göndermiştim pastadan, çok sevdiğini biliyorum. Bugün aradı "İrem abla muhteşem bir şey nasıl yapıyorsun bunu sen" şeklinde iltifatlarını duyunca ben yapmadım annem yaptı demek zorunda kaldım.. ama yakında onlara gidicem giderken bu pastadan yapıp götürmeyi düşünüyorum :) iki dilimle kandırmış olmayayım di mi?

Malzemeler;

Keki için;

  • 4 yumurta
  • 4 kahve fincanı un
  • 3 kahve fincanı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 çorba kaşığı kakao

    Kreması için;

  • 200gr. margarin (ben tereyağı kullandım ve bir çorba kaşığı koydum 200gr. bence çok fazla)
  • 1 su bardağı + 2 çorba kaşığı un
  • 12 çorba kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya (ben koymadım)
  • 1lt. süt

    Sosu için;

  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 4 çorba kaşığı su
  • 4 çorba kaşığı şeker
  • 2 çorba kaşığı tereyağı (bol soslu seviyorsanız malzemenin iki katını uygulayabilirsiniz)




  • Hazırlanışı;

    1. 4 yumurta ve 3 kahve fincanı şekeri iyice çırpın. Unu, kakaoyu ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin. Karıştırın.
    2. Yağlanmış yuvarlak orta boy çok küçük olmayan bir tepsiye dökün. Pişirin.
    3. Kek pişerken kremasını hazırlayın; un, şeker ve sütü muhallebi gibi pişirin.
    4. Piştikten sonra sıcakken içine yağını atıp iyice çırpın ve soğumaya bırakın (Ben robotto 5-10 dk. kadar çırpıyorum ne kadar çırpılırsa o kadar lezzetli oluyor).
    5. Pişen keki iki parçaya kesin. Bir yarısını yuvarlak büyük bir kasenin içine yerleştirin.
    6. Kremayı içine dökün. Krema dökme işlemi bitince kekin diğer yarısını bu kasenin üzerine kapatın.
    7. Kenarlarını sıkıştırın. Bu şekilde buzdolabında en az 4 saat bekletin. 1 gece önceden yaparsanız daha iyi olur.


    Sosun yapılışı:

    1. (Yukarıdaki sos malzemesinin ölçülerini iki katı arttırarak yapıyorum bana göre tek ölçü az geliyor)Bütün malzemeyi bir sos tenceresine koyun kısık ateşte karıştırarak pişirin. istediğiniz koyuluğa gelinceye kadar karıştırın.
    2. Ocaktan alın. Karıştırarak soğutun. Ilıkken pastanın üzerine dökün. Acı bir sostur. Ama pastanın içindeki yoğun kremayla birleşince çok lezzetli oluyor.
    3. Buzdolabında beklemiş pastayı alıp yuvarlak bir servis tabağına ters çevirin. Çikolata sosunu dökün. Dilimliyip servis yapabilirsiniz.

    İçli Köfte


    Bu içli köfte zannedersem yetim. Neden derseniz yetim çocuğun annesi olmayınca herkesin kalbine bir merhamet gelir, şefkatle sarılıp sahiplenilirmiş.
    Türkiye'nin yarısı içli köfte bizim yemeğimiz der. İrili, ufaklı, etli, etsiz, haşlama ve kızartma bir çok çeşiti vardır. Malzemeler değişir isim değişmez. İstisnalar kaideyi bozmaz bir tek Mersin ve civarında analı, kızlı olarak ismlendirildiğini duydum. Neyse bu köfte daha fazla içlenmeden tarife geçelim;

    Malzemeler:


      İç malzemesi:

    • 1 kg. yağlı kıyma
    • 5 kuru soğan
    • 500 gr. tereyağ
    • 300 gr. ceviz (iri çekilmiş)
    • 1 demet maydanoz(ince kıyılmış)
    • 1 yemek kaşığı domates salçası
    • 1 yemek kaşığı biber salçası
    • 2 tatlı kaşığı kırmızı biber
    • 1 tatlı kaşığı karabiber
    • 1 tatlı kaşığı tuz



    İçinin hazırlanışı:


    1. Soğanlar soyulur, ince kıyılır. Bir tencerede tereyağ eritilir. Soğanlar ilave edilir hafif pembe kavrulur.
    2. Salçalar ilave edilir, karıştırılır. Kıyma ilave edilir. Suyunu çekince baharatlar ilave edilir karıştırılır. Ateşten alınır.
    3. Ilınınca ceviz ve maydanoz ilave edilir. Soğumaya bırakılır.


    Dış malzemesi:


    • 500 gr. dana kıyma(yağsız,iki kere çekilmiş)
    • 500 gr. ince çiğ köftelik bulgur
    • 1 yemek kaşığı domates salçası
    • 1 tatlı kaşığı biber salçası
    • 1 çay kaşığı karabiber
    • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
    • 2 yumurta
    • Tuz


    Hazırlanışı:


    1. İnce bulgur, yağsız kıyma, salçalar ve baharatlar arada su serperek yoğrulur.
    2. Yumurtalar ilave edilip, on dakika kadar yoğurduktan sonra yumurta büyüklüğünde parçalar alıp ıslak avuç içinde önce yuvarlak veya yumurta şekli verilip baş parmak yardımıyla ortası açılır.
    3. Donmuş içten koyulur. (hazırlanan içi ceviz büyüklüğünde bölüp bu şekille dondurunca kolay oluyor)Ağzı kapatılıp düzeltilir.
    4. Kaynar tuzlu suda haşlanır. Kızartma severseniz ki güzel oluyor çırpılmış yumurtaya batırılıp kızgın yağda kızartılır.



    Not:Yakında yapım aşamasındaki resimlerimizide ekleriz

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...