Fıççın {Fıtçın} - YE#9 Yöresel Yemekler
Pazartesi, Nisan 17, 2006
YE#9 için yaptığımız Fıççın veya Fıtçın bir çerkez yemeği. Annem çok eski bir çerkez arkadaşı sayesinde fıtçın da dahil olmak üzere bir kaç tane çerkez yemeği öğrenmişti ama biz içlerinden en çok fıtçını sevdik (bir kaç tane diyorum çünkü çok geniş bir yemek kültürleri var).
Fıd "et", çın ise Türkçe'deki "le/li" eki anlamına gelmekteymiş, yani fıtçın; etli demek. Zaten bazı çerkezler buna etli börek de diyorlar. Kesinlikle üçgen dilimler halinde ayranla tüketilmesini tavsiye ederek tarife geçiyorum;
Malzemeler;
Hamuru için;
Harcı için;
doğranmış kuzu eti
Üzerine sürmek için;
Hazırlanışı;
10 Comments
fıtçının kenarına şekil vermek hiç zor değil aslında önce alttaki ve üstteki hamurun kenarlarını birbirine yapıştırıyorsunuz sonra baş ve işaret parmağınızla tutup işaret parmağınızla içe doğru küçük küçük peş peşe bükme hareketi yapıyorsunuz dalga dalga oluyor elinize sağlık çok lezzetli görünüyor hülya
YanıtlaSilya aslında kolayına kaçtık uğraşmadık açıkcası ;), ama bir dahaki sefere denicem aslına uygun yapmayı teşekkürler...
YanıtlaSilHepsi nefis görünüyor.Elinize sağlık ...
YanıtlaSilSelam ve dua ile...
teşekkürler güzel yorumunuza.
YanıtlaSilmuhteşem bişey olmuş bu yaa bunu sadece etlemi yapmamız gerekiyor acaba patates yada farklı içlerlede yapmak mümkünmü www.blogcu.com/dileks
YanıtlaSilMerhaba Dilek,
YanıtlaSilbenim bildiğim kadarıyla etle veya kıymayla yapılıyor..
patatesle yapılan velibah denen ayrı bir börek var yakında onu da siteye eklemeyi düşünüyoruz..
ama denersen sonucu görmek isterim hamuru börek için kalın olduğundan patatesli nasıl olur bilemiyorum.
ama et yerine mantar konulabilir.. ama mantarın suyunu cektirmek gerekir sanırım biraz kavurarak..
tabi o zaman fıççın olmaz fıççın etli demek dediğim gibi :)
tamam canım patesli bi deneyelim bakalım ben kıymaya ete bayılırım ama eşim pek sevmez o yüzden mecburen böyle değişiklikler yapıyorum seninki enfess olmuş ellerine sağlık www.blogcu.com/dileks
YanıtlaSilmerhaba ben batıyatelerden merve geyik.öncelikle sizi tebrik ediyorum.böyle güzel bir yemeği türk milletine tanıttığınız için. benim 6 yaşında bir kardeşim var onunda favorisi gabın bir oturuşta 2 tabak yiyebiliyor:) ama bence tabikide VELİBAH ve FICCIN. daha yaptığınız fıccınların tadına bakamadık ama eminim çok güzeldir. çünkü çerkeslerin yağtığı hiçbir yemek kötü olamaz. tekrar tekrar çerkesleri tanıtacak bir çalışmada bulunduğunuz için TEBRİKLER...
YanıtlaSilmerhaba ben dilek.
YanıtlaSilöncelikle ben de tebrik ederim mükemmel görünüyor .bende deniycem fakat etler de pişmeden mi koyuluyor yoksa bütün iç malzemeler çiğ olarak mı kullanılıyor...
eger fıccın velibah veya gabın yemek isterseniz istiklal caddesi kallavi sokakta fıccın restorant war cerkez yemeklerini annem yapıyo
YanıtlaSil