Mercimekli Börek

Cuma, Aralık 08, 2006

© 2005-2006; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Malzemeler;

  • 4 adet yufka
  • 2 su bardağı yeşil mercimek
  • 2 adet kuru soğan, küçük yemeklik doğranmış
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • Tuz, pulbiber, karabiber
  • 8 kaşık tereyağı

    Hazırlanışı;
    1. Mercimeği ayıklayıp yıkadıktan sonra haşlayın.
    2. Tavaya sıvıyağı koyup küçük doğranmış soğanı biraz kavurun. Haşlanmış mercimeği ilave edin. Tuzunu ve baharatlarını da ekleyip bir süre pişirin, ocaktan alın.
    3. Tereyağını eritin.
    4. 1 yufkayı tezgaha serin, iki kaşık tereyağını yufkanın üzerinde gezdirin. Yukfakayı katlayıp açarak her tarafının yağlanmasını sağlayın. Veya yumuşak bir fırçanız varsa fırçayla da tereyağını yufkanın her yerine yayabilirsiniz.
    5. Diğer yufkayı da yağlanmış yufkanın üzerine koyun, aynı şekilde yağlayın.
    6. Sigara böreği gibi ama daha büyük üçgenlere kesin. Geniş tarafına mercimekli harçtan koyun. Geniş kenarları 1 cm kadar içe kıvırıp rulo yapın ucunu yapışması için bir kaseye koyduğunuz suya batırıp sarma işlemini bitirin.
    7. Harcınız bitene kadar buna devam edin. Bu aşamada isterseniz sarılan börekleri buzluğa kaldırabilirsiniz.
    8. Yağlanmış tepsiye veya yağl kağıt üzerine börekleri dizmeden önce börekleri tek tek suyun altında 1 kaç saniye tutup elinizle hafifçe sıkıp tepsiye yerleştirin.
    9. Böreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp. 200 derece ısıtılmış fırına verin.

      Bizim mercimekli harcımız az geldiği için kalan yufkaların içine doğranmış sucuk, domates, biber koyup aynı şekilde sardıktan sonra ortalarını yumurtaları sürüldükten sonra karnıyarık gibi bıçakla kesip öyle fırına verdik.
  • You Might Also Like

    2 Comments

    1. mercimek börege nasil da yakisiyor ama degil mi? ben de mercimekli böreksevenlerdenim. bayilirim!
      tijen

      YanıtlaSil
    2. Evet çok lezzetli oluyor özellikle içinde biraz da baharatla hem de sağlıklı!

      YanıtlaSil

    Subscribe