Çilav - Süzme Pilav

Cumartesi, Şubat 10, 2007

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.
Pirinç pilavı;


  1. Sıcak suda bekletilerek
  2. Salma
  3. Kavurma
  4. Süzme (haşlama)
olarak yapılabilir. Ben perde pilavına süzme pilav yapıyorum. Bu ilk yaptığım yemeklerden. Bir kaç kişiden tarifini aldım. Yani tarifi yöresel olarak değerlendirebilirim.
Malzemeler;

  • 2 su bardağı jasmin pirinç
  • 10 su bardağı su
  • 1 limon suyu
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 200 gr. tereyağ

Hazırlanışı;

    Pirinç ayıklanır yıkanır. Üstüne bol tuz ve kaynar su dökülür. En az su soğuyana kadar (2-3 saat iyi olur)bekletilir.
  1. Suyu süzün bir kaç sefer soğuk suyla yıkanır ve suyu süzülür.
  2. Bir tencereye 10 bardak su, tuz ve limon suyu koyulur, kaynatılır. Sonra pirinci koyup 10-12 dakika haşlanır.(Perde pilavı tekrar fırında piştiği için ben pirinci 5-6 dakika haşlıyorum)
  3. Pirinç süzgece alınır üzerinden tekrar kaynar su dökülür. Bir tencerenin altına bir miktar tereyağ koyulur. Pirinç tencereye dökülür tereyağdan 50 gr. kadar üstü için ayrılır kalan parçalar halinde bölüştürülür.
  4. Kapağı kapatılır, bir masa örtüsüne sarıp 1 saat demlendirilir. Kalan tereyağ eritilir, pilavın üzerine gezdirilir. Tahta bir kaşıkla yavaş bir şekilde karıştırılır. Servis için tabağa alınır.

Çilav internette ve kitaplarda geçen bir isim .Ve İran pirincinden (Amberbu)yapılıyor. Ben bu pilavı basmati pirinciyle yapmıştım. Güzel oluyor farkı bana göre jasmin biraz daha beyaz basmati daha lezzetli.
Bu pilav yöntemi hakkındaki diğer hatırlatma ise vitamin kaybının fazla olduğu. Önce göz ve damak zevki derseniz tavsiye ederim.

You Might Also Like

0 Comments

Subscribe