Kremalı Cevizli Tarçınlı Beş Çayı Keki
Pazartesi, Şubat 19, 2007© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.
Son bir kaç etkinliğe bazı aksilikler (unutkanlık, iş-güç, mutfağa girmek istememek vb.) yüzünden katılamamıştık, ama bu etkinliğin konusu karşı konulur gibi değil... Üstelik yapıldığında ziyan olması gibi bir sorun yok; kim kek sevmez ki? Çocukken okuldan 16:00 civarı eve dönerdik ve annem mutlaka sıcak bir kek veya poğaça veya ikisini birden yapmış çay koymuş olurdu, tabii televizyonun önüne serilmiş bir sofra bezinin üzerinde, malum çizgi film zamanı!!! Kardeşimle elimizi yüzümüzü yıkayıp beş çayımızla sıcak kekimizi yiyip artık TRT'nin çizgi film kuşağını seyrederdik büyüyünce öğrendikki aslında o çizgi filmlerin hepsi Japon ürünü anime denilen harika şeylermiş, böylece hala bir dilim sıcak kekimle internetten indirip seyrediyorum... Körfez Savaşı çıktığı zaman çizgi film kuşağı kaldırılmıştı ve bir çocuk olarak en sinir olduğum noktası buydu savaşın, her gün ümitle açıp bakardım ama çizgi film kuşağı yerine yine haberler vardı veya bir çevirmen savaşla ilgili gelişmeleri verirdi...
Ve yaş 13... ilk kek denemem... Kaçınılmaz olarak hüsran.. Her zaman kakaolu şeyleri daha fazla sevdiğim için kakaolu bir kek yapmaya karar verdim annem ise doğal olarak evde yoktu. Bir kaç gün önce o kek yaparken ayrıntılı bir şekilde tarifi almıştım. Yumurtaları şekerle çırptım, yağını ve sütünü ekledim, ununu ve kakaosunu ekledim, tepsiye döküp fırına verdim, ardından (hala yapmayı çok severim) fırının karşısına oturup seyretmeye başladım. Bu kek neden kabarmıyor diye düşünürken beynimde çakan bir flashback ile karbonatı koymadığımı hatırladım ve anında gözlerim dolmaya başladı. O zaman kabartma tozları pek yaygın değildi sanırım çünkü annem bir çay kaşığı karbonata limon sıkıp ekliyordu diye hatırlıyorum belki tarifi öyleydi her neyse sonuç olarak kek kabarmadı sakız gibi bir şey olarak fırından çıktı annem eve geldi azar faslı vs. Eh bir kaç sene daha mutfaktan uzak durdum o kek ve unutulan karbonat yüzünden..
Aklımdan çıkmayan hüsranla biten yemeklerimden ilki budur ikincisi ilk profiterolüm üçüncüsü ise gnocchi denemem (bu arada yakın bir zamanda profiterol yapıp ayrıntılı fotoğraflarla bloga eklemeyi düşünüyorum ve profiterol hüsranımı da o zaman anlatırım).
Bu kadar gevezelikten sonra kekimize geçelim; Tarif Williams-Sonoma Mutfağı'ndan... Bu kekin sıcak değil de soğuk yenilmesi tavsiye ediliyor. Aşure gecesi Sahra'lara uğramıştık giderken de bu keki yapıp götürmüştüm. Hoş bir cevizli tarçınlı kek..
Malzemeler;
Sosu için;
Hazırlanışı;
NOT: Bu tarifte geçen kek unu, marketlerde satılan kekun karışımlarından değil çünkü ayrı olarak 2 bardak şeker var. Aslında normal un kullanıcaktım ama internette biraz araştırdıktan sonra kek unun yerine kullanılabilecek bir kaç seçenek buldum, yukarıdaki linkten bunlara ulaşabilirsiniz.
(Bu noktada; ben sosu kekin üzerine döktüm ve 1 saat sonra keke baktığımda sosu tamamen emmişti kalanı da kuruyup şekerlenmişti fotoğrafta da görüldüğü üzere, asıl fotoğrafı ise üzerine krema gibi duruyordu yani kurumamıştı, bu yüzden eğer ben bir hata yapmadıysam bu sos tam servis edileceği esnada dökülmeli. Benim sosum kaybolduğundan üzerine görüntüyü düzeltmek için pudra şekeri serpmek zorunda kaldım.)
8 Comments
keklerin üçünüde çok beğendim elinize sağlık.
YanıtlaSilHesna
Teşekkürler, umarım denediğinizde de memnun kalırsınız..
YanıtlaSilMrb,
YanıtlaSilhangi birine baksam ne yazsam bilemedim çok çok güzel eline sağlık
hepside birbirinden guzel gorunuyor ellerine saglik
YanıtlaSilyeşim, ümran ben sadece bu tarçınlı cevizli olanı yaptım alttaki kekler sahraya ait onun yerine de teşekkür ediyim güzel yorumlarınıza :)
YanıtlaSilHarika olmuş öğnlen vakti iş gücün ardında bir dilim kek ve sıcak çay harika olur valla ellerine sağlık
YanıtlaSilblogcu kervanına yei katıldım siteni gezdim çok güzel hazırlamışsın ellerine sağlık.bu arada tarif harika çok güzel görünüyo denemeye değer .....:)
YanıtlaSilTeşekkürler Şebnem evet katılıyorum çay ve yumuşacık bir dilim kek çok güzel gidiyor..
YanıtlaSilHalise senin bloguna girmeye çalıştım ama ulaşamadım, siteyi kuzenimle beraber hazırlıyoruz emek isteyen çoğu tarif ona ait:)..