Perde Pilavı (2)

Pazar, Şubat 11, 2007

© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Daha çok Güney Doğu Anadolu, Doğu Anadolu mutfağına ait bu yemek. Pilava bahar ve farklı baharatlar koyan var. Bu bizim ailenin damak zevkine uyan bir tarif. Yine bir bilen çıkar da perde pilavı şu şekilde yapılır derse onu da zevkle paylaşırız. Perde Pilavı için;
Malzemeler;


  • 1 ölçü süzme pilav
  • 1 haşlanmış ince didilmiş tavuk eti
  • 2 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 1 su bardağı badem (haşlanıp kabuğu soyulmuş)
  • 2 çorba kaşığı çam fıstığı
  • Tuz, bahar ve karabiber

Hamuru için:


  • 250 gr. tereyağ
  • 3 yumurta
  • 2,5-3 su bardağı un
  • 1 kahve kaşığı tuz

Hamurun hazırlanışı:

  1. Yağın 100 gramı ile 3 yumurta ve tuz ezilir; 2,5-3 bardak unla yoğrulur. Su böreği hamuru yumuşaklığında olmalı. Dört büyük bir küçük parçaya ayrılır. Hamur 20 dakika dinlendirilir
  2. İlk parça merdane ile 2-3 mm kalınlıkta açılır. Yağlamış kalıba yerleştirilir.(Yufka kenarlarından sarkmalı)
  3. Aralarına minik parçalar halinde yağ koyup,kalan yufkalar yerleştirilir.(Küçük üstü için ayrılır.)

Perde Pilavının Hazırlanışı:

  1. Hazırlayacağınız kalıba yumuşamış tereyağı bolca sürün.
    Bademleri kalıbı ters çevirdiğinizde çıkmasını istediğiniz şekle göre dizilir. Donması için dolaba koyulur.
  2. Kalan bademler, fıstık yağda pembeleştirilir.
  3. Kuş üzümü seçilir, yıkanır.
  4. Demlenmiş pilav bir kaşıkla karıştırılır. Kavrulmuş badem, dolma fıstığı, kuş üzümü ve baharatları ilave edip karıştırılır.
  5. Dördüncü yufkadan sonra pilavın bir kısmı hamurun üzerine konur.Araya küçük parçalara ayrlmış tavuk konur.(yufkaları delmemesi için)
  6. Bir kat pilav bir kat tavuk en üste pilav gelecek şekilde birkaç kat böyle yerleştirilir.
  7. Sarkan yufkalar pilavın üzerine kapatılır. Üste küçük yufka kapatılıp kenarları mıncıklıyarak sıkıştırılır. Üzerine yağ sürülür.
  8. Orta hararetli fırında üzeri kızarana kadar pişirip servis tabağına ters çevrilir.




You Might Also Like

9 Comments

  1. Cok guzel olmus. ben de hazir yufka ile bir kac kere yapmistim. Ama hamur acarak hic denemedim, ellerinize saglik, sevgilerle,

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Sahra ve İrem,

    Yorum yaz bölümü Nasıl olmuş diye başlıyor... Sadece bir söz Muhteşeeeeem olmuşş. Ellerinize sağlık..:)

    YanıtlaSil
  3. Tuba teşekkürler. denedikten sonra farketmez o da güzel olmuştur. bizden de sevgiler.
    Summer teşekkürler belki de gören gözün sahibi muhteşemdir.. Nasıl bakarsan öyle görürsün.

    YanıtlaSil
  4. merhaba
    inanın aşama aşama resimleri incelerken bile hoş oldum :):):)
    of çok muhteşem ya
    beceri işi bence ellerinize sağlık
    sevgiler
    http://buyuleyenmutfakkokusu.blogcu.com/

    YanıtlaSil
  5. esra teşekkürler. yukarıda yazdığım gibi görmek istediğiniz gibi bakıyorsunuz. güzel bakınca güzel görüyorsunuz. inanın çok beceri istemiyor. güzel günler dilerim.

    YanıtlaSil
  6. Muhtesem gorunuyor, bende bu tarifi mutlaka denemek istiyorum en kisa zamanda :) Ziyaretiniz icinde ayrica tesekkurler. Pizzayi merak ettim dogrusu nasil oldu? Yayinlarsaniz gorme firsatim da olur..

    Selamlar..

    YanıtlaSil
  7. Hale sanırım pizzayı İrem deneyecek ama senin pizzanın resimleri aslında tüm bloğun harika görünüyor. Senin için bu tarif oldukça kolay olmalı. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  8. Slm ben üniversite öğrencisiyim. İlk istanbulda bi restorant da yedim. Tadı harikaydı. Akşama yapmayı planlıyorum. İşallah sizin yaptığınız gibi güzel olur :D

    YanıtlaSil
  9. Akşama deneyeceğim. İşallah sizin yaptığınız gibi harika olur :D

    YanıtlaSil

Subscribe