Kuzunun Ahı & Kuzu Dolması
Çarşamba, Nisan 04, 2007© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.
Üç hafta olacak kardeşim gıda üstüne yaptığı tezi tamamladı. (bana söz verdiği yazıyı yazmadı,biliyorum yazmayacakta) Zaten tezi hatırımız için bitirmiş gibi geliyor bana. Bunu kutlayacağız ama nasıl derken aile dostumuz Vasfi Bey amca(aslında eşi babamın hastasıydı hasta- doktor ilişkisi dostluğa dönüştü zamanla iyi ve kötü gün dostu)"Trakya tarafında küçük süt kuzuları oluyor kendime alırken sizede alayım mı demiş" babamın canına minnet zaten istiyordu bulamıyordu tamam demiş. Bir iki hafta sonra geldi bizim Trakyalı kuzu.
Geldi gelmesinede bu aralar yapılan dolap temizleme operasyonlarında büyük tenceremiz hayli büyük olduğu için gelmemek üzere evin dışına çıkmıştı. Kalan büyük tencereye kuzunun butlarını (arka bacaklarını) keserek sığdırdı annem. Bu arada fındık yeğenlerimden biri mutfağa girip kuzuya öyle iltifatlar yağdırıp sevdi ki sormayın. Yanlız bebekçeydi ben anlayamadım onunla kuzu arasında... Bir tarafdan söyleyip bir taraftan gülüyor.
İşin kesme faslında bir ah mı aldık bilmem annemin beli tutuldu. Vazgeçse olacak ama o iki iğne olup devam etti işine. Kardeşim yutdışına gidecekti çünkü. Olmasına çok güzel oldu ama üç haftalık bir ızdıraba mal oldu ona. Sahi şeklini bozduğumuz için kuzunun ahı tutmuş olabilir mi?
Sakın yediğiniz için demeyin biz yemesek kurtlar yer...
KUZU DOLMASI
Malzemeler;
İç Pilav için:
Hazırlanışı;
Kuzu için;
Üstüne sürmek için sos;
Hazırlanışı;
dışı karabiber, tuzla ovulur.
Yukarıda yazmıştım tekrar yazıyorum, tenceremiz yeterli büyüklükte olmadığı için butlarını kestik. Aynı işlemleri kestiğimiz butlarada yaptık. Yani kızarttık, sos sürüp fırınladık. Ve tabaklarımıza aldık;
Biz yanına sadece ayran ve salata yaptık. Ağır bir yemek olduğu için çorba bile yapmadık. Salataya kuzu kulağı doğramıştım ve tadına doyamadım. Salatanın değil kuzu kulağının. Bundan devamlı alalım dedim annem beni hüsrana uğrattı sadece baharda olur kızım ve pazarda dedi.
Zeytinyağlı olarak ebegümeci, tatlı olarak kabak vardı.
7 Comments
Gözümüz korktu vazgeçtik :p, yengeme geçmiş olsun ellerinize sağlık çok güzel kızarmış.
YanıtlaSilTam kıvamında pişmiş görünüyor kuzu çok güzel olmuş ellerinize sağlık.
YanıtlaSilSevgiler…
Bence korkmaktan başka bir sebebin olmalı sen korkmazdın? Yengen için daha mektup kuşlarına haber bırak bence. Kuzu için yorumuna teşekkürler..
YanıtlaSilTabakta (isim bulamadım bloğunda) teşekkürler. Belki yakın bir kültüre ait olduğu için öyle geldi sana. Ama itiraf edeyim gerçekten güzel olmuştu. Nasıl olsa ben yapmadım.
Yengemi arayıp sormadım mı Sahra hanım ne mektup kuşlarıyla ima yapıyorsun?
YanıtlaSilZor göründüğü için korktuk Tülin ablayla bir de ben bloga eklemek için istiyordum madem sen yapmışsın yakında zamanda o yüzden farklı bir şey düşünüyoruz ama belki fikir değiştiririz..
kuzuyu bilmem de bizim ahımız vahımız inletti ortalığı kardeşim
YanıtlaSilneyse ellerinize sağlık afiyet şifa olsun.
hatice.
Seyahatteydiniz efendim yoksa illa ki tadına bakardınız.
YanıtlaSilYazık yaa çok da küçükmüş yavrucuk.Biraz büyüyünce yesek kuzuları daha iyi olur yaa.Koç olunca mesela.
YanıtlaSil