Kazakistan Mantısı

Çarşamba, Nisan 01, 2009

© 2005-2008; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.



Yazdığımız tarifler yaptığımız veya yakınlarımız tarafından yapılan ve tattığımız bizim damak zevkimize uyan tadlarındır. Ait oldukları şehirler hakkında ihtilaflı bilgiler bırakan ziyaretçilerimize defalarca açıkladım. Gözlerim benzer yorumları okumaktan bizar oldu. Hiç bir şehrin yemek kültürünü tanıtmak için elçi olmadık. Bu yemekleri o şehrin insanı nasıl yapmışsa ve nasıl tarif etmişse o şekilde yazıyoruz. Adana kebap sadece Adana'da, Urfa kebap Urfa'da yapılmıyor. Her şehirde bunları güzel olarak yapan yerler var. Ki bütün yemekler böyle. Yapan kişiler kendine göre bir kıvam verir, farklı baharat koyar, farklı kıyma veya bulgur kullanır. Ama içli köfte bir çok şehirde yapılır. Bir şehir, yöre ya da ülke yemeğini yaparken elimizde magnetometre orada yapılan arkeolojik kazılara katılıp çıkan fosilleri incelemiyoruz. Tercih sizin. Siteye girer tariflere bakarsınız veya bakmazsınız. Neden yazdım bunları?
Arkadaş bir Kazakistan gelini öğrendiği şekilde yaptı bize ikram etti harika olmuştu. Yaptığı şekilde tarif verdi bana. Eksik veya fazlası olabilir. Yapıcı yorumlarınızı yayımlayacağım.
Malzemeler:
Hamur için;


  • 3 yumurta
  • 1,5 bardak su
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un

İç harcı;

  • 2 kg dana kuşbaşı
  • 2 kg kuru soğan
  • 300 gr tereyağ
  • Tuz ve bol karabiber

Üstü için;

  • 1 kg yoğurt
  • 4 diş sarımsak
  • 100 gr tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı pul biber

Yapılışı;

  1. Küçük doğranmış et iki bardak suyla biraz haşlanır, suyu çekildiği zaman tereyağ ilave edilir biraz kavrulunca yemeklik ince doğranmış kuru soğan ilave edilir. Karabiber ve tuz eklenir.

  2. Sert bir hamur yoğrulur. Açılıp peşete büyüklüğünde kesilip iç harcından koyup mantı şekli verilip sonra iki ucundan yapıştırılır. Buharda pişirilir.
  3. Sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Bir tavada tereyağ kızdırılır ve pul biber ilave edilir. Mantılar servis için tabağa alınır üstüne önce yoğurt, ardından yağ gezdirilir.

Fotoğrafları kısa sürede ve bizim evde çekmek zorunda kaldım.

You Might Also Like

1 Comments

  1. geçen gün bu tarifi bulsamda yapsam diyordum.ellerine saglık.

    YanıtlaSil

Subscribe