Altüst Erikli Kek
Cumartesi, Ağustos 21, 2010İftarı beklerken yine canım başka bir meyveli kek istedi ve uzun zamandır yapmayı planladığım bir tarifti de elimin altında vardı. Daha önce farklı bir Erikli Kek (Plum Buckle) denemiştim ama bu erikli kekin hamuru ilkine malzeme olarak benzese de hem keki hem de meyveleri pişirme ve yerleştirme tarzı farklı. Bu kekte sevdiğim şey eriğin marmelatımsı hale gelmesi ve ekşiliğinin ortaya çıkması.
Malzemeler;
Hazırlanışı;
Malzemeler;
- 8 adet olgun mor erik (1/2 cm kalınlığında dilimlenmiş)
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1/4 su bardağı toz şeker
- 1/2 su bardağı oda sıcaklığında tereyağı
- 2/3 su bardağı toz şeker
- 1 iri yumurta
- 2/3 su bardağı ekşi krema veya yoğurt
- 1 tatlı kaşığı vanilya şurubu
- 1 su bardağı un
- 3/4 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1/4 tatlı kaşığı karbonat
- 1/4 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı;
- Fırını 175 derecede açın.
- Bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1/4 su bardağı şekeri eritip dilimlenmiş eriklerle beraber soteleyin. Meyveler pembe suyunu verip şerbetimsi hale gelinceye kadar pişirin. 3-4 dakika yeterli olacaktır.
- Yaklaşık 20 cm çapındaki yuvarlak kalıbın altına pişirme kağıdı serin. Üzerine meyveleri kenarlardan başlayarak dizin. Tavadaki şerbeti meyvelerin üzerine dökün.
- Bir tabağa un, kabartma tozu, karbonat ve tuzu eleyin.
- Çırpma kabında 1/2 su bardağı tereyağını 2/3 su bardağı şekerle birlikte kremamsı hale gelinceye kadar çırpın.
- Yumurtayı, vanilya şurubunu, yoğurdu ekleyip mikserle çırpın.
- Unlu karışımı ekleyip çırpın.
- Hamuru kalıpta dizili meyvelerin üzerine dikkatlice dökün.
- Kalıbı fırına koyup 50 - 60 dakika kadar pişirin.
Not:
- Eğer karbonatınız yoksa sadece 1 tatlı kaşığı kabartma tozu kullanabilirsiniz. Evde olmasaydı ben de böyle yapıcaktım.
- Kekin pişip pişmediğini anlamak için üzeri kızarmışsa bir kürdan veya bıçak batırabilirsiniz. Eğer kürdana veya bıçağa hamur yapışmadan çıkarsa içi pişmiş demektir. Bunu hemen herkes bilir ama ilk defa kek yapacak birisi olur bu tarifi denemek ister diye belirtiyim dedim. (^_^)
Afiyet Olsun,
İrem
3 Comments
Ellerine sağlık arkadaşım.Kekin çok lezzetli görünüyor. Sevgiler...
YanıtlaSilTeşekkürler. :) Bizim evde Ananaslı kekten daha çok sevildi. Yağ miktarı az olduğu için sanırım iftar sonrasında daha rahat yenildi.
YanıtlaSilKek çok güzel görünüyor elinize sağlık ancak matematiğe yeni bir konu kazandırabilirsiniz erikli kek problemleri :)) bu nedir arkadaş ya her ölçü kesirli :)))
YanıtlaSil