Otlu Peynirli Çörek

Salı, Ekim 18, 2011


Çörek dedim ama açma desem değil poğaça desem değil. Aslında daha çok minik ekmeklere benziyor ama ekmek kadar da yumuşak değil. Bu tarif kötü bir çeviriye sahip fransız yemek kitabımdan ama ben oldukça değiştirdim. Orijinal tarifle pek alakası kalmadı. Otları değişti, malzeme miktarları ve çeşitleri değişti.

Sonuç olarak ben niye bunu akşamın darında yaptım keşke kahvaltıya yapsaydım diyebileceğim harika bir şey çıktı. Kahvaltı da sıcakken, ekmek gibi tereyağıyla, reçelle, zeytinle veya çeşitli soslarla harika olabilir. İçindeki otları sevmeyenler olabilir o zaman içine zeytin dilimleri koyabilirsiniz veya hamuruna peynirle beraber zeytin ezmesi katabilirsiniz. Pulbiber de acı sevenler için güzel olur. Bu çöreğin özelliği hepsi bir arada olması!

Yukarıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz üzere akşam yemeği öncesi dayanamadım sıcakken iki taneyi yedim. İçi yumuşak dışı çıtır. Yaklaşık 16 adet oluyor. Daha ekmeğimsi olsunlar diye üzerine yumurta sürmedim. Siz isterseniz bir fırçayla ekstra zeytinyağı sürebilirsiniz. Tarifte fırçayla süt sürmemizi tavsiye etmiş ama ben yoğurt da olabilir diyorum. İçi zaten çok otlu olduğundan üzerine de çörekotu serpmek istemedim. Siz isterseniz beyaz peynire biraz da kaşar peyniri rendesi katabilirsiniz. Notlarım bu kadar şimdi tarife geçelim.



Malzemeler,
  • 3 çorba kaşığı kıyılmış maydanoz
  • 1 çorba kaşığı kıyılmış taze kekik
  • 1,5 çorba kaşığı kıyılmış dereotu
  • 5 çorba kaşığı ezilmiş beyaz peynir
  • 10gr yaş maya
  • 3 çorba kaşığı tereyağı 
  • 3 su bardağı un
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı süt & su karışık (süt çoğunlukta)
  • Zeytinyağı

Hazırlanışı,
  1. 2,5 su bardağı unu ve tuzu birlikte geniş bir kaba eleyin. Kıyılmış otları katıp harmanlayın ve ortasını bir çukur olarak açın.
  2. Su & süt karışımını bir cezveye koyup içine de tereyağını atın ve ılık olacak kadar ısıtın ve tereyağının erimesini bekleyin. Tereyağı eridikten sonra içine yaş mayayı atıp eritin.
  3. Tereyağlı sütlü mayalı karışımı unun ortasındaki çukura dökün ve yoğurun. Cıvık bir hamur olacak. Çatalla ezilmiş peyniri ekleyin ve yoğurmaya devam edin. Kalan yarım bardak unu da ilave edin ve toparlamaya çalışın.
  4. Son olarak 2 kaşık kadar zeytinyağı dökerek hamuru iyice toparlayın.
  5. Yağlanmış tepsiye, hamurdan erik büyüklüğünde parçalar koparıp biraz yassılaştırarak dizin.
  6. Biraz ısıtarak ılıttığınız fırında mayalanmaları için yarım saat kadar bekletin (Bu sırada fırın çalışmıyor olsun).
  7. Yarım saat sonra 175 derecede pembeleşinceye kadar pişirin.  
Afiyet Olsun, 

    You Might Also Like

    8 Comments

    1. bizim evde akşam yemeği erken yeniyor 5-6 gibi

      ilerleyen saatlerde bir şeyler istiyor insan

      çayın yanına miss gibi olur :)

      eline sağlık olsun

      YanıtlaSil
    2. tamda bugün böyle bir tarif arıyordum canım.Yani peyniri ve diğer malzemeleri hamurunda olacak.ellerine sağlık.Kesinlikle deneyeceğim..

      YanıtlaSil
    3. Aman çok sevindim siz de beğenirsiniz deneyince inşallah. Şimdiden afiyet olsun :).

      YanıtlaSil
    4. ohhh miis gibi:)
      aldım bi tanecik..
      sevgilerimle...

      YanıtlaSil
    5. eskiden ne de cok yapardim boyel seyler.. belki yien yaparim... ne dersin, yapar miyim?
      size afiyet olsun, ben dusuneyim

      YanıtlaSil
    6. krem peynir süresim geldi :) ellerine sağlık harika görünüyor.

      Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

      YanıtlaSil
    7. birtutamkekik afiyet olsun :)

      Lama, ben de uzun zamandır yapmıyordum ama kışın iyi oluyor çay için birşeyler. istersen sen de yap bilmem ki ? :)

      Teşekkürler Leyla, yarın ben kahvaltıda çemenimsi bir sosla denicem.

      YanıtlaSil
    8. Çok leziz görünüyorlar. Bugün deniycem ınşallah :)

      YanıtlaSil

    Subscribe