Sağlıklı Yemeklerle Dolu Bir Günün Yemek Vlogu ve 2 Tarif | 2. Tarif: Geleneksel Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası

Salı, Şubat 04, 2020

Merhaba! 
Bu postta Youtube Kanalım için hazırladığım en son videom "Sağlıklı ve Sıcak Yemekler Vlogumdaki" tarifleri detaylı olarak anlatacağım. İki tarifi tek bir posta yazmak karışıklığa neden olmasın diye tarifleri ayrı ayrı yazıyorum. Sırada bu güzel ve geleneksel kış çorbasının tarifi var. Bir modern bir de geleneksel Türk mutfağından iki tarife yer verdiğim Youtube videomu seyretmeyi unutmayın, tariflerin nasıl yapıldığı konusunda size daha iyi bir fikir verecektir. 

"Elmalı Nohut Salatası" tarifi için buraya tıklayın.

Youtube kanalımda ne tür tarifler ve videolar görmek istediğinizi yorum yazarak bana söyleyebilirsiniz.


geleneksel erişteli yeşil mercimek çorbası, aile tarifi

bu çorba o kadar içinizi ısıtan ve doyurucu bir çorba ki canınızın başka birşey yapmak istemediği bir günde ana yemek bile olabilir. yanına bir salata yeterli olacaktır. özellikle kış günlerinde, bu çorbayı haftada bir gün içebilirim ama o kadar farklı ve güzel çorba tarifleri var ki sıra gelmiyor. youtube kanalımda sen sevdiğim sıcak ve sağlıklı tariflere yer vermeye karar verince, bu salata ve çorba ilk aklıma gelen tariflerden oldu. sessiz vlog yapmanın en kötü yanı, her detayı aktarmanın zorluğu ve imkansızlığı. özellikle yerel malzemelerle geleneksel bir tarifi yapıyorsanız. bu nedenlerle ve blogumu da devam ettirme düşüncesiyle kanala koyduğum tarifleri buraya eklemeye karar verdim. 

detaylar & değişiklikler 

domates ve biber salçası konusu;
  • domates ve kırmızı biber salçası miktarı kimisine çok gelebilir. istediğiniz ölçüde kullanabilirsiniz. fabrika üretimi salça kullanmıyorum. size de ev yapımı salça kullanmanızı tavsiye ediyorum. 
  • eğer ev yapımı salçam olmasaydı, sadece biraz biber salçası kullanırdım ve domates salçası hiç koymazdım. domates salçasını telafi için dört domatesi blenderla çekip çorbaya eklerdim. 
  • ve tabii ki acı salça kullanabilirsiniz. acı veya tatlı seçim size kalmış.
diğer konular;
  • kullandığım domates sosu, yazdan kalan konservelerdendi. 
  • kuru kekik; bu çorbaya lezzet katan birincil faktör, kuru kekiktir. taze kekik aynı etkiyi vermiyor bu yüzden her zaman bolca kurutulmuş kekik kullanıyorum.  
  • bu çorbaya çok benzeyen bir Fransız tarifini çok eskiden yapmıştım ve o da çok lezzetli olmuştu. linkini buraya bırakıyorum



malzemeler (8 kişilik)

2 yk tereyağı (vegansanız zeytinyağı da olur)
1 tepeleme yk kırmızı biber salçası, ev yapımı
1 tepeleme yk domates salçası, ev yapımı
1 küçük kase konserve domates sosu veya iki taze domates, blenderda çekilmiş
1 orta boy soğan, küp
1 yeşi biber, çok küçük küp
250 gr yeşil mercimek, yıkanmış, 15 dk kaynatılmış ve süzülmüş
1/2 kase erişte 
1 + 1/2 litre kaynar su veya tavuk suyu
1/2 kase nohut, yıkanmış, bir gece önceden suda bekletilmiş ve 15 dk kaynatılıp, süzülmüş 
1/2 tk karabiber
1/2 tk kırmızı biber
tuz
2 tk kuru kekik



hazırlanışı

herşeyi doğradıktani haşlanacakları haşlayıp süzdükten sonra kolay bir çorba. :) 

sırasıyla soteleye soteleye, bütün malzemeleri ekleyin. 

soğanları şeffaflaşana kadar soteleyin, yakmayın
(soğanları pembeleşinceye kadar kavurun diye bir tanımlama var. çok yanlış. kenarları şeffaflaştığı anda sotelemeyi durdurursanız apartmanın kapısını açtığınızda üst veya alt komşudan gelen kötü ve yanık soğan kokusu tarihe karışır.) 
yeşil biberleri ekleyin ve 1 dk soteleyin.
salçaları ekleyin ve 30 sn soteleyin.
domates sosunu veya blenderda çekilmiş domates püresini ekleyin, karıştırarak kaynamasını bekleyin.
tuz, karabiber, kırmızı biberi ekleyin.
yeşil mercimeği ekleyin ve 30 sn karıştırın.
tavuk suyu veya kaynayan suyu ekleyin. söylediğim miktar az veya çok gelebilir bu yüzden yavaş yavaş karıştırarak ekleyin ve kıvamına siz karar verin.
nohutları ekleyin ve kaynamasını bekleyin.
çorba güzelce fokurdayarak kaynadığında erişteleri ilave edebilirsiniz. 15-20 dk arada karıştırarak kaynatın.
ocağın altını kapatıp kuru kekiği ekleyin. 
servis ettikten sonra üzerine biraz daha kekik serpebilirsiniz. 

bon appetit,

You Might Also Like

0 Comments

Subscribe