Rokalı Közlenmiş Pancar ve Mantar Salatası | İki Sessiz Vlog

Çarşamba, Mart 04, 2020

Bu postta, Rokalı Közlenmiş Pancar ve Mantar Salatası'nın tarifini anlatıyorum. Daha önce iki youtube videomda da bu salata geçmişti. "Evde Mükemmel Bir BRUNCH Nasıl Hazırlanır: Menü, Masa Düzeni ve İki Salata Sosu" videosunda bu salatanın sosunu hazırladım ve "Evde Klasik Bir İkindi Çayı" videomda da salatanın kendisini hazırladım. Aşağıda tarifleri detaylı bir şekilde bulabilirsiniz. Videolarıma Türkçe altyazı ekleme özelliği açıktır, dilerseniz ekleyebilirsiniz. 


Bu salatayı ilk brunch misafirlerim için "Evde Mükemmel Bir BRUNCH Nasıl Hazırlanır: Menü, Masa Düzeni ve İki Salata Sosu" videosundaki sofrada hazırlamıştım. Tam anlamıyla içime sinen bir menüydü. Her biri farklı tatlarda olsa da birbiriyle uyumluydu. Geçen gün, ikindi çayına gelecek misafirler için de aynı salatayı yapmaya karar verdim. Yine çok beğenildi. Karmaşık görünse de aşırı kolay bir tarif. Ana malzemeler, soslanıp fırında közleniyor. İsterseniz bu işlemi bir gece önceden de yapabilirsiniz ve ertesi gün rokanın üzerine közlenmiş pancar ve mantarları yerleştirip sosunu dökebilirsiniz.

Malzemelere gelince, yabani mantar kullanılırsa daha lezzetli olacaktır ama bir yanda da pancarın tadını bastırabilir. Ben normal kültür mantarı kullanmayı tercih ettim. Belki et yemeğinin yanına yapılırsa yabani mantar daha yakışır. Kırmızı pancarı çok severim. Çorbalara hem çok güzel bir tat hem de çok güzel bir renk veriyor. Turşusu ayrı güzel, ton balıklı salatanın üzerine çok pratik ve lezzetli bir sos oluyor. Onu da en kısa zamanda eklicem. Bir defasında sarımsak ve zeytinyağıyla fırında közledikten sonra püre yapıp spagetti sosu olarak kullanmıştım o da çok güzel ve pespembe bir sos olmuştu. Neden sosu ve salata ayrı ayrı videolarda derseniz olay örgüsü böyle gelişti. :)

Rokalı Közlenmiş Pancar ve Mantar Salatasının yapılışı aşağıdaki videoda görebilirsiniz, ortalara doğru başlıyor. Başında başka bir salatanın yapılışı var. 


Bu salatayı farklı kılan şey "közleme" eylemi oluyor. 
Sosun hazırlanışı ise aşağıdaki videoda.

malzemeler

500 gr. mantar, 
10 minik kırmızı pancar veya 2 büyük pancar
200 gr roka
zeytinyağı
tuz
karabiber  opsiyonel: kuru nane ve kırmızı biber
yarım limon suyu

sosu için,
1 veya 2 arpacık soğan, çok küçük kıyılmış
3 tk nar ekşisi sosu
1 tk dijon hardalı (veya elinizde ne tür hardal varsa)
3 tk balzamik
1/3 bardak zeytinyağı
karabiber
tuz


yapılışı

minik pancarlardan aldıysanz soymanıza gerek yok, sadece dörde bölmeniz yeterli.
büyük pancarlardan kullanıcaksanız, soyduktan sonra dörde bölün ve bir cmlik kalınlıkta dilimleyin. (videoyu seyrederseniz daha iyi anlaşılıyor)
ısıya dayanıklı bir kasede/borcamda veya direkt pişirme kağıdının üzerinde, in a bowl or on a baking paper, dilimlediğiniz pancarlara yaklaşık 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı serpin.
1 yemek kaşığı limon suyu, biraz tuz, karabiber isteğe göre nane ve kırmızı biber serpin. nane ve pulbiber kullanmayabilirsiniz ama güzel oluyor.
bir kaşıkla karıştırın ve bir kenara koyun.
mantarları ikiye kesin.
ayrı bir pişirme kağıdının üzerinde zeytinyağı, 1 yemek kaşığı limon suyu, tuz ve karabiberle karıştırın.

(eğer pancarlar çok büyükse, ilk 15 dk üzerini bir başka pişirme kağıdı onun üzerini de folyo ile kapatın. mantarlara kıyasla daha yavaş pişeceklerdir. biraz yumuşadıktan sonra bu kapağı alın ve bir kaç dakika da kızarmaları için fırında bekletin.)

bunları yanyana bir tepsiye yerleştirin ve közlenmeleri için ızgara konumunda fırına verin.
mantarlar çabuk yanabilir dikkat edin.
pancarlara bir bıçak batırarak pişip pişmediklerini anlayabilirsiniz.

eğer bu salatayı ertesi gün için yapıyorsanız, pancar ve mantarları pişirdiğiniz pişirme kağıdının içinde bir tabağa alıp üstü de kağıtla kapatılmış şekilde buzdolabında saklayabilirsiniz. eğer hava serinse dolaba da koymanıza gerek yok. eğer pancarlar dolapta yağı donmuş gibi görünüyorsa sıcak fırına koyup biraz ısıtabilirsiniz.

bir servis kasesine rokaları irice doğranmış şekilde koyun. üzerine pancarları ve mantarları koyun.

sosu,

küçük bir kasede, kıyılmış arpacık soğanı, balzamik, hardal, nar ekşisini çırpın, zeytinyağını, karabiber ve tuzu ekleyin. iyice karışına kadar çırpın. bir sosluğa aktarıp, sofrada da salataya dökebilirsiniz önceden de dökebilirsiniz. size kalmış.

Hem brunch hem de ikindi çayı için hazırladığım menüleri ve masa düzenini görmek için videolarımı seyretmeyi ve beğenmeyi unutmayın. 

Aşağıdaki videoda Brunch menüsünü ve salata soslarının hazırlanışını görebilirsiniz:



You Might Also Like

0 Comments

Subscribe