Tart Takıntısı - {Frambuazlı Vişneli Şeftalili Tart ve Vişneli Elmalı Turta}
Perşembe, Şubat 08, 2007© 2005-2007; metnin ve fotografin her hakki saklidir. Izin alinmadan Lezize ve yan bloglari disinda hiç bir yerde hiç bir bahaneyle kullanilamaz.
Bu tart düşkünlüğü nereden geldi bilmiyorum ama eskiden beri harcı bol elmalı turtaları çok severdim. Ama hiç farklı meyvelerle denemeyi düşünmemiştim. Buzlukta dışarıda unuttuğum için eriyip birbirine yapışmış frambuaz, bir pastanın süslemesinden artmış vişne ve önceden dilimlenip kaldırılmış donmuş şeftaliyi de görünce artık meyveli bir tart yapma düşüncemin gerçekleşmesi şart oldu. Böyle değişik ve güzel bir şey yapınca tek başına yeme fikri hoşuma gitmiyor ya misafir gelince veya bir yere giderken yapıp götürmek istiyorum. İnsan sevdikleriyle paylaşmak istiyor eh tabii bir de objektif yorumlar var bunları da duymak lazım. Yengem bu ara epey üst üste hastalık atlattı ona geçmiş olsuna giderken bunu yapıyım dedim hem de beraber yemiş oluruz. Karar verdiğimizde saat gece 1'e geliyordu ben bitirdiğimde ise 3'e... Onlar beğendiklerini söylediler (on kere sordum nasıl olmuş diye :). Tartın hamurunu geçenlerde yaptığım Elmalı Tart'ın hamuruyla aynı yaptım tek bir farklılık olarak hamuruna 1 yemek kaşığı çekilmiş ceviz ekledim.
Harç Malzemeleri;
(Yukarıda da belirttiğim gibi kullandığım meyvelerin elma haricindeki hepsi donmuş meyvelerdi)
Hazırlanışı;
Bu minik olanları da harcı arttığı için altı tane olarak küçük tart kalıplarıma yaptım. Ama hamur hala bitmedi ve vişneli frambuazlı harcın suyu kasenin dibinde kalmıştı. Eh yapmışken hepsi bitsin diye biraz da Elmalı yapıyım bari dedim kalan hamurla da..
İki küçük elmayı kabuklarını soyup dörde bölerek ince ince doğradım. 1 tatlı kaşığı tereyağında 2-3 dakika kavurdum. Elmalar yumuşayınca kasenin dibindeki vişne-frambuaz suyunu elmaların üzerine döktüm bir kaç saniye daha karıştırarak kavurdum soğumaları için ocaktan aldım (meyve suyunun içinde nişasta ve şeker zaten vardı o yüzden ayrı olarak koymadım).
Kalan hamuru fotoğraftaki sufle kalıplarının içini kenarları da dahil olmak üzere tamamen kaplıyacak büyüklükte açıp yerleştirdim, elmalı harcı kalıplara paylaştırdım bol harçlı oldular böylece ve kalan hamurları yuvarlak açıp üstlerini örttüm. Bıçakla üstünü artı şeklinde çizdim. Bunlar da vişne mayhoşluğu olan bol elma harçlı turtalar oldu.
6 Comments
resimler okadar canliki bir tane aliveresi geliyor insanin.hakikaten cok guzel olmuslar ellerine saglik..
YanıtlaSileğer bi gün o tarttan yemezsem bilmiyorum hiç iyi şeyler olmayacak:) kalpli ama özellikle minik olan çok güzel görünüyor:)
YanıtlaSilişe yarar bir takıntıydı bu. kimsenin kimseye güveni de kalmamış bu dünyada nasıl olmuş? güzel. iki dakika sonra bir daha nasıl olmuş güzel. bak benden uzaktasın yine söylüyorum güzeldi eline sağlık. en ufak bir tesir altında kalmadan söylüyorum....
YanıtlaSilÜmran teşekkürler keşke ikram edebilseydim :)
YanıtlaSilEsra söz sana da yapıcam küçüklerinden ama önce profiterolü halledelim diyorum bayağı heveslendim :p
Sahra; gerçekten mi???? :p
tatlinizi cok beendim annamadim kabuklari rende japiormuzunuz? Tatlinin sirobu kalior mu? Cok nezetli elinize saalik. Bende japiorum tatli portokaldan gere bilersiniz burada--- Siran
YanıtlaSilhttp://siran-onik.blogspot.com/
siran portakal kabuğu şekerlemesini soruyorsan şurup kalmıyor ve kabukları rende yapmadım siz rendeliyormusunuz ? bloğuna girdim ama dil sorunu malesef nasıl yaptığını anlayamadım.
YanıtlaSil